Nemesis Yunan Mitolojisi’nde intikam tanrıçasıdır. Antik Yunan’da haksız kazanç sağlayan, tanrılara karşı kibir sahibi olan, kötü davranışlarda bulunan ve bir başkasının hakkını gasp eden kimselerin Tanrıça Nemesis tarafından cezalandırılacağına inanılırdı. Antik yunanda Tanrı Nemesis diğer bir ismi Adrasteia olarak da geçmektedir. Adrasteia isminin anlamı ise ”Kendisinden saklanılması veya kaçılması mümkün olmayan.” anlamına gelirdi.
Nemesis, Kılıç ve Terazi
Tanrıça Nemesis’in çocukları hakkındaki kaynaklarda birbiri ile tutarsızdır. Bazı kaynaklara göre Truvalı Helen ve ikiz kardeşi Clytemnestra, Tanrıça Nemesis’in evlatlarıdır. Bazı rivayetlere göre ise ikizlerin annesinin Leda olduğu kabul edilir. Aynı zamanda Castor ve Pollux ikizleri de bazı hikayelerde Leda’nın bazı hikayelerde ise Nemesis’in oğulları olarak belirtilir.
Tanrıça Nemesis’in ikizlerin annesi olarak yazıldığı mitolojik eserlerde Olympos’un kralı Zeus tarafından takip edilir. Bu hikayede Nemesis’in güzelliğinden etkilenen Zeus onunla ilişkiye girebilmek için gittiği her yerde tanrıçayı takip eder. Zeus’tan kurulmak isteyen tanrıça kendisini bir kuğuya dönüştürerek ondan kaçmaya çalışmıştır. Ancak Zeus bu durumu fark eder ve o da kendisini bir kaza çevirerek genç tanrıça ile ilişkiye girer. Bu ilişki sonucu Tanrıça içerisinde ikizlerin olduğu iki yumurta yumurtlar. Rivayetlere göre bu yumurtalardan çıkan ikizlerin Leda tarafından alınıp bakıldığı belirtilmiştir.
Adalet sağlayıcısı Tanrıça Nemesis genellikle bir kılıç ve terazi ile tasvir edilirdi. Tanrıça Nemesis’in o dönemde belirtilen şekli ile bizim dönemimizde adalet kelimesi bağdaştırılan gözleri bağlı ve elinde bir terazi tutan kadın figürüne benzemektedir. İntikam almanın adaletin temeli olduğu fikri antik yunanda ve sonrasında gelen çoğu kültürde birbirine benzerdir. Venüs’ün karanlık Nemesis olduğu günler başlıyor.
Bizden kişisel danışmanlık almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Buraya tıklayarak bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.