Ankh Sembolü nedir?
Ankh sembolü yani ”Bilgeliğin Anahtarı” dünyadaki en eski ve kadim sembollerden biridir. Bu sembolün aslında anlattığı sonsuz döngüdür. Bu döngü ise yaşam ve ölümdür. Bu noktada zihnimizde “Ölüm nedir?” sorusu tezahür edecektir. “Ölüm nedir?” sorusunun cevabını aramak, “Yaşam nedir?” sorgusunu yaratacaktır. Zira varoluşun başlangıcından beri, yaşam ve ölüm; iyi ve kötü; eril ile dişil; gece ve gündüz, su ve toprak; ateş ile hava, güneş ile ay birbirlerinin eksiksiz birer parçası olmuşlardır.
Bu nitelendirmelerde bir diğeri olmadan, ötekinin var olma ihtimali kabul edilebilir değildir. İçinde bulunduğumuz evreni bu denli büyüleyici kılan şeyde zıtların bir araya gelişiyle yaratılmış olmasıdır zaten. Zıtlıkların bir araya gelip kaostan, düzene geçişini tarih boyunca yazılmış çizilmiş her kaynakta görmüşüzdür ki evren zıtlıklar üzerine kuruludur. Yaratılışın başlangıcı budur. “Burada, evrenin sonunda kendini yeniden buldun, ey insan.”
Mısır Mitolojisi, en az insanlık tarihi kadar eskidir. Ezoterizmin, okültizmin, astrolojinin ve nice kadim bilginin doğduğu kutsal topraklardır. Nil Nehri’ nin bereketli kıyılarında Mısırlı üstatlar evreni ve varoluşu anlamaya çalışmıştır. Nice Tanrılar vardır ki, kardeş öldürmenin en saf halini tarihteki ilk Habil ve Kabil’i Mısır’da buluruz. Nice Tanrıçalar vardır ki bereketi temsil ederler. Nice Tanrıçalar vardır ki, büyük bilge olarak adlandırılmışlardır ve bilgeliğin anahtarını kendi ellerinde taşımışlar, ışığı yansıtmışlardır. İşte o kutsal tanrı ve tanrıçaların taşıdığı döngünün anahtarı ”Ankh Sembolü” dür.
Ankh Sembolü, bazı kaynaklarda “Nil Anahtarı.” Veyahut “Mısır Hacı.” Olarak da bilinir. Kadim öykülerde anlatıldığı üzere bu anahtarı taşıyan kişinin yaşama ve ölüme dair tüm sırlara vakıf olacağına inanılmıştır. Bu anahtar ilk olarak Tanrıçalar Tanrıçası “Great Magician Werethekau.” Olarak da bilinen Tanrıça İsis’ in elinde belirmiştir. Tanrıça İsis, Tanrı Osiris’ in eşi ve aynı zamanda kardeşidir.
Bir başka kardeşleri tarafından öldürülen Tanrı Osiris’ i ölümden büyülerle döndürdüğü ve öteki tarafa geçerken huzura ermesi için savaşmıştı. Bu yüzden Tanrıça İsis, yeryüzü ve ölüler dünyası arasındaki bir elçi olarak da bilinir. Aynı zamanda, ilk anne figürü olduğu için doğum ve bereketle de ilişkilendirilmiştir. Bundandır ki ilk kez Tanrıça İsis’ in elinde belirmiş olan Ankh, ölümün ve yaşamın sonsuz döngüsünü, tekrar tekrar dirilmeyi; bereketi ve doğumu da bizlere anlatmaktadır.
Mitolojik Yazılarımızı Okumak için Tıklayınız.
Ankh’ ın neyi temsil ettiğine dair çeşitli görüşler ve inanışlar olsa da net ve ortak kanı öte alem ve bu dünya arasındaki köprü olduğu yönündedir. Daire semavi yani ruhani olanı, T noktasındaki yatay çizgi ise ruhsal alemle bu dünyayı ayıran bir kapı olarak bilinmektedir.
Kimi tarihçi ve arkeologlar tarafından bu figürün insan bedenini temsil ettiğine inanılır. Şekil olarak bir insan figürüne benzemektedir. Bu figür ne kadını, ne erkeği gösterir. Çift cinsiyetlidir. Bu yüzden mumyaların üzerinde kullanıldığı söylenir. Zira ankh ölümün ardından yaşamı, yaşamın ardından doğumu anlatır. Bu döngünün ise ancak insan bedeninde gerçekleşebileceğine inanılır. Yani, kadim Mısır’ın bilge ruhları, ruhun sonsuz döngüsünü arketipsel olarak buraya yansıtmıştır. Diğer bir açıdan iki cinsiyetin bir araya gelişini yani yin ile yang’ın kadın ile erkeğin bir araya gelişini de anlatmaktadır bize. Bu birleşme kutsaldır çünkü evrenin doğuşunu anlatır. Başlangıçta da bahsettiğim gibi; zıtlar bir araya gelip evreni yaratmıştır.
Diğer bir yandan bazı kaynaklar Ankh’ ı “Nil anahtarı.” olarak kabul eder. Nil Nehri’ nin sembolik çizimi olduğuna inanılır. Bu manada bu sembolün, bereketi ve bolluğu getirdiğine de inanılır. Ankh’ ın başka bir biliniş adı ise “Mısır Haçı” dır. Ankh sembolünün, bugün kullanılan Hristiyan Haç sembolüne öncülük ettiği düşünülmektedir. Tüm bu bilgilerin ışığında Ankh sembolü; Tanrıça İsis’ in anahtarıdır. Ankh’ ı elinde tutan kişi semavi alemin ve dünyanın sırrına ulaşmış, okült bilgileri kavramış olur.
Ankh sembolü, tarihteki tüm kadınların ilk ruhudur. Doğurganlık ve berekettir Tanrıça İsis’ in koruyuculuğudur. Rehberliktir, yaşam ve ölümdür. Yaşamın sonsuz döngüsüdür. Aslında bize yaşamın ve ölümün birbirine bağlı birer çizgi olduğunu, semavi ve dünyevi alem arasında yalnız ince bir çizgi olduğunu anlatmaktadır.